Saturday, 29 October 2016

Lima Tips Sihat bagi Pekerja berkomputer

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha PenyayangManusia dan teknologi tak dapat dipisahkan. Untuk zaman serba canggih ini komputer adalah medium terpenting dalam semua bidang pekerjaan. Pekerjaan yang memerlukan komputer, sangat memerlukan seseorang untuk duduk lama disuatu tempat dan tidak bergerak. Kesannya, ia sangatlah tidak baik untuk badan. Buktinya, kajian menunjukkan pekerja pejabat adalah populasi tertinggi yang menghidap penyakit slip disc.

Selain itu, tabiat mengunyah junkfood di hadapan komputer turut menyumbang kepada risiko masalah kesihatan. Di sini Achik hendak konsikan LIMA tips sihat bagi pekerja berkomputer:

# Tips 1: Biasakan diri dengan melakukan senaman ringkas setiap hari. Sebagai contoh, rehatkan diri seketika agar tenaga kembali segar dan lakukan gerakan-gerakan ringan untuk hilangkan kepenatan.

Back Stride stretch

# Tips 2: Elakkan mengunyah Junk food dia hadapan komputer kerana ia punyai banyak zat yang berbahaya untuk tubuh badan dan obesiti bila diambil secara berlebihan. Cadangan Achik tukar junk food ni dengan buah-buahan. Ia lebih sihat.

Buah potong
# Tips 3: Banyakkan minum air putih untuk ginjal yang sihat.

3 Liter per day
# Tip 4: Pastikan ruang anda cukup udara dan elak bekerja di ruan yang terlalu terang dan silau.

Luas

#Tip 5: Pastikan kerusi anda sangat ergonomics dan selesa.
Kerusi selesa
Ok...Sampai sini dulu sharing :-) jumpa di next blog
1 comment:

  1. Assalamualaikum. Hee, bab mengunyah junk food tu memang betul. Kadang 2 sampai tak sedar dah makan banyak

    ReplyDelete

Copyright © 2015 achikmelur
| Distributed By Gooyaabi Templates